Brânza de laborator va fi produsă curând în masă și va fi disponibilă global. Astfel, multe dintre vacile, oile și caprele de lapte ar putea fi scoase din circuit în următorii ani.
Potrivit Bloomberg, un start-up din Berlin care produce brânză mozzarella și ricotta fără ajutorul vacilor, a reușit să obțină finanțare record de la invesitori interesați să profite de această piață. Acest fapt se datorează cererii crescute a alternativelor pentru produsele lactate de origine animală.
Start-up-ul german se numește Formo și a obținut 50 de milioane de dolari în cadrul unei runde de finanțare tip seria A. Este astfel o sumă impresionantă pentru o companie europeană de tip foodtech ce dorește să-și extindă gama de produse cu tipuri de brânză maturată, precum cheddar și gruyere. De asemenea, compania dorește să își extindă și îmbunătățească și tehnologia de fermentare. Compania germană ar dori să copieze gustul și textura brânzei adevărate. Tehnologia de fermentare se bazează pe microbi pentru a crea proteine care stau la baza brânzei de laborator.
Britta Winterberg, cofondator și director științific în cadrul Formo, a declarat:
„Produsele noastre conţin de fapt proteine lactice, dar nu le obţinem de la o vacă. Le obţinem de la micro-organisme”
Acum, compania vizează piețele pentru care poate obține cât mai rapid aprobările necesare din partea organismelor de reglementare. Printre aceste piețe se află Singapore, Israel, Orientul Mijlociu și eventual Europa. Produsele ar fi deosebit de atractive pentru piața asiatică, acolo unde intoleranța la lactoză este mai răspândită.
Din ce în ce mai mulți investitori încep să își redirecționeze fondurile spre acest gen de start-up-uri care reușesc să producă brânza de laborator fără un impact dăunător asupra mediului și al creșterii animalelor în ferme. Și alte companii precum Miyoko’s Creamery din SUA sau Stockeld Dreamery din Suedia au reușit să strângă finanțe în ultimele săptămâni. De asemenea, mari producători precum Oatly Inc văd în lactatele alternative o posibilitate de extindere.