Ferma viitorului din Australia e complet „hands-free” şi operată de roboţi

1
384

Se discută intens de câţiva ani despre joburile care vor fi „furate” umanităţii de către roboţi şi AI în următorii ani. Acum aflăm exemplul unei ferme din Australia, care e străină de lucru manual şi intervenţie umană. Totul e automatizat şi hands-free.

În această fermă fac legea inteligenţa artificială, roboţii şi senzorii inteligenţi. Ferma de 1900 de hectare poate fi considerată un experiment pentru agricultura viitorului. Totuşi proiectul e costisitor: 20 de milioane de dolari au fost necesari. Inovaţia tehnologică nu se întâmplă doar la oraş, ci şi în mediu rural. Fabricile de automobile au roboţi de ani buni deja, decenii aş îndrăzni să zic. Între timp fermele au început să folosească drone care analizează culturile de deasupra, senzori care identifică gradul de umiditate şi nutrienţii din sol.

Asta în vreme ce roboţii se ocupă cu culesul de fructe şi legume. Ferma a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea Charles Sturt din Wagga, Wagga, Australia, în parteneriat cu Food Agility Cooperative Research Centre. Fermierii stau acum în spatele ecranelor şi monitorizează roboţi şi senzori. Chiar şi tractoarele sunt autonome, ca şi treierătoarele, iar senzorii măsoară emisiile de carbon. Totul e bine securizat la nivel cibernetic, evident.

Senzorii vor mai măsura şi interacţiunea dintre plante, soluri şi animale, iar totul e construit în jurul sustenabilităţii şi eficienţei de consum energetic. Foarte important e că noaptea nu se trag obloanele şi ferma rămâne operaţională şi după apus, prin procese automatizate. Teste se fac şi în oraşe, cu sere inteligente ce au nevoie de resurse minime şi companii ce produc „carne” artificială cu emisii reduse.

Iar pentru cei îngrijoraţi cu privire la joburile pierdute, World Economic Forum prezice că pe termen scurt automatizarea va crea 97 de milioane de joburi, mai multe decât se vor pierde. În prima fază munca roboţilor o va completa pe cea a fermierilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here