Guvernul crede că agricultura va crește cu două cifre în 2021; Se estimează o recoltă de peste 34 de milioane de tone

0
122
Guvernul
Guvernul crede că agricultura va crește cu două cifre în 2021; Se estimează o recoltă de peste 34 de milioane de tone

În acest an Guvernul pariază că agricultura va crește cu două cifre. Vă informam în trecut că România a livrat peste 1 milion de tone de cereale deja, depășind Franța și ajungând cel mai mare exportator din Europa în doar cinci săptămâni ale anului comercial 2021-2022. Ei bine, se estimează o recoltă totală de peste 34 de milioane de tone. Avem detalii mai jos.

Datele au fost publicate de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză. În baza acestora guvernul propune rectificarea bugetară. Timp de doi ani sectorul agricol a avut de suferit. În 2021, totuși, se anunță valori record. Scăderea din anii precedenți a fost de aproape 16% ca VAB. Producția agricolă include atât producția vegetală, cât și cea animală, dar și serviciile agricole (semănat, întreținere recolte, cules).

Valoarea producției ar crește, iar Guvernul speră ca agricultura să aducă 0.6 puncte procentuale din creșterea economică de peste 7%. Se estimează și o creștere ca pondere în PIB, de la 3,8% în 2020, la 4,2% în 2021. Date precum condițiile meteorologice, arată că sectorul este în expansiune. Ministerul agriculturii a anunțat că recolta de până acum depășește 15 milioane de tone, din care 11,3 milioane de tone de grâu, nivel record.

Sectorul agriol a scăzut constant în România în ultimii 30 de ani în ceea ce privește ponderea PIB. Totuși, sectorul agricol încă angajează aproape un sfert (22%) din forța de muncă a țării pentru un input în economie de 4%. Pentru comparație, sectorul agricol din Franța înseamnă 1,8% din PIB, dar angajează doar 2,6% din forța de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here