Mamutul lânos ar putea fi readus la viaţa de oamenii de ştiinţă

0
421

Se discută despre readucerea la viaţă a unor specii dispărute de decenii bune deja, proiecte impulsionate mai ales de filme precum „Jurassic Park”. Până să înviem totuşi creaturi dispărute acum milioane de ani oamenii de ştiinţă vor să readucă la viaţă o specie ceva mai apropiată de existenţa umană, mamutul lânos.

O companie ce activează în zona bioştiinţelor a dezvăluit un proiect ce are ca scop utilizarea de tehnologii emergente pentru a crea o astfel de vietate. Compania are numele de Colossal şi a fost înfiinţată cu ajutorul unui genetician de la Harvard. Mamuţii lânoşi au trăit aproape de zona arctică şi au existat în aceeaşi perioadă cu oamenii preistoici, care vânau animalul pentru carnea sa şi blana deasă. Colţii erau folosiţi pentru a crea unelte.

Ultimele specimene au murit cu aproximativ 4000 de ani în urmă din cauza schimbărilor climatice, a vânătorii excesive şi a bolilor speciei. Oamenii de ştiinţă au recuperat pe parcursul anilor colţi, blană, dinţi, reuşind să scoată în evidenţă şi secvenţieze ADN-ul lor. Recordul absolut este cel al unui mamut lânos conservat în permafrostul siberian, datând de acum 1 milion de ani. Trebuie spus şi că genomul mamuţilor este în proporţie de 99.6% similar cu cel al elefanţilor asiatici.

George Church, cofondator Colossal promitea readucerea la viaţa a unui mamut în maxim 2 ani şi asta se întâmpla în 2017, dar nu s-a mai concretizat. Mai există şi un grup numit Revive and Restore, care discută despre acest proces de a readuce la viaţa mamuţii de ani buni. Grupul de la Harvard care vine cu acest proiect a contribuit la realizarea sistemului CRISPR, o unealtă de inginerie generică care foloseşte o secvenţă de ADN şi proteinele asociate pentru a face editare genetică. Deocamdată Colossal a strâns 15 milioane de dolari pentru proiect.

Sursa foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here