Ouăle vegane sunt cel mai nou produs de consum pentru vegani şi vegetarieni

0
673

Trendul veganismului e în continuă creştere în ultimii ani şi de aceea vedem proiecte ca Beyond Meat, Beyond Burger şi alternative la brânză, cârnaţi, lapte şi multe altele realizate din plante. Ouăle erau greu de înlocuit până acum, dar iată că şi această ecuaţie a fost rezolvată.

După salam pepperoni din plante, „carne” care sângerează din proteină vegetală şi brânză din caju, acum apar şi ouăle vegane, din proteine vegetale. Până acum veganii foloseau ca înlocuitori pentru ouă piureul de banane, piureul de măr copt şi seminţele de in hidradate în apă, asta în procesul de coacere a unor preparate. Sunt şi variante pe bază de agar-agar şi lecitină de soia. Există şi „ouă” realizate din făină de alge, unele cu proteine din fasole mung, cereale sorg şi mazăre cu turmeric pentru culoarea de gălbenuş.

Alte ingrediente includ celuloză modificată, arome, caragenan şi drojdie inactivă. Lucrurile merg aşa departe încât e imitat şi mirosul de sulf, cu ajutorul sării negre. Recent un startup din Singapore numit Hoow Foods a creat prin filiala Hegg Foods un nou tip de ou vegan. Totul s-a realizat pe bază de inteligenţă artificială, iar platforma se numeşte RE-GENESYS.

AI-ul a preluat toate informaţiile chimice depre ouă şi a optimizat ingredientele pentru a crea o alternativă vegană. Rezultatul are un profil nutriţional similar cu al oului clasic, în varianta de pudră sau dată prin blender, uşor de refrigerat şi stocat.

În Franţa au apărut şi ouă vegane, care imită şi aspectul şi gustul, lansate pe piaţa în 2020. Se numesc Les Merveilleoeufs, care au până şi coajă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here