Pentru prima dată în istorie a plouat în cel mai înalt punct din Groenlanda

0
322
Pentru prima dată în istorie a plouat în cel mai înalt punct din Groenlanda

Pentru a treia oară în mai puțin de un deceniu temperaturile pe vârfurile din Groenlanda au crescut dincolo de limita înghețului. Totodată, pentru prima oară în istorie, precipitațiile au scăzut sub formă de ploaie și nu zăpadă pe vârfurile glaciare, sâmbătă, potrivit CNN. Avem detalii mai jos.

Se pare că a fost cea mai abundentă ploaie pe calota glaciară de când se fac înregistrări, din 1950, conform Centrului național pentru date privind gheața și zăpada din SUA. Aerul cald care a cuprins insula înghețată a alimentat acest episod de ploaie extremă. Au fost aruncate 7 miliarde de tonă de apă pe calota de gheată.

Astfel, cantitatea de gheață pierdută duminică a fost de șapte ori mai mare decât media zilnică pentru această perioadă a anului. Ted Scambos, cercetător în cadrul Centrului național pentru date privind gheața și zăpada din SUA, a declarat:

„Ce vedem acum nu este doar un deceniu ceva mai cald. Este ceva fără precedent”

Stația meteorologică care a înregistrat datele se află în cel mai înalt punct al calotei glaciare. Se studiază și documentează schimbări extreme la nivelul zonei încă din 1989. Evenimente meteo precum topirea gheții, vânt puternic și de acum și ploaie, în ultimii zece ani, s-au petrecut în afara spectrului considerat normal. Și pare că ele au loc cu frecvență tot mai mare.

Schimbările climatice provocate de activitatea umană încălzesc planeta, iar gheața se topește cu rapiditate. Potrivit ONU, arderea combustibililor folosili a fost principala cauză pentru topirea Groenlandei din ultimele decenii. În 2019, Groenlanda a pierdut 532 miliarde de tone de gheață. În acel an, o primăvară extrem de caldă și un val de căldură în iulie au dus la topirea suprafeței glaciare. Nivelul oceanului planetar a crescut permanent cu 1,5 milimetri, ca urmare a acestui episod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here