Românii spun adio încălzirii cu lemne începând din anul 2023; Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi aprobat

0
946
lemne
Românii spun adio încălzirii cu lemne începând din anul 2023; Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi aprobat

În prezent, în jur de 50% din gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne. Procentul ajunge chiar la peste 80% dacă ne raportăm doar la locuințele din mediul rural. Totuși, aflăm că România s-a angajat la Bruxelles să renunțe la încălzirea cu lemne, preț plătit pentru aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit Profit.ro, Guvernul României s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să pună în vigoare până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadrul legislativ de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire. Acest plan ar urma să includă măsuri de diversificare a mixului energetic prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector.

Astfel, până în trimestrul 4 din 2023, statul român are ca țintă aplicarea unui cadrul legislativ cu măsuri de decarbonare a sectorului de încălzire și răcire. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prevede:

„Reforma va: i) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată; ii) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor; iii) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here