Fauna piscicolă din Delta Dunării este amenințată de somnul african. Aceasta este o specie foarte invazivă care atacă peștii autohtoni. Sunt suspectate trei cherhanale din jurul localității Crișan care ar fi scăpat accidental această specie agresivă în Dunăre. Specialiștii din Delta Dunării fac un apel la pescari să rețină acest tip de pește și să nu-l mai elibereze în mediul natural.
Organele de control ale Rezervației Biosferei Delta Dunării și Gărzii Naționale de Mediu au constatat o diferență de 34 de kg de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită. Astfel, e foarte probabil ca această cantitate să fi scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc.
Populația de pește din Deltă era deja în declin. Astfel, apariția acestei specii aduce un plus de pericol asupra populațiilor de pești autohtoni. Somnul african atacă aproape toate speciile, inclusiv puietul de sturion, specie protejată sub prohibiție. Creează confuzie în rândul pescarilor și ordinul de prohibiție actual, care nu permite reținerea a patru specii, inclusiv a somnului autohton. Somnul african totuși, este mai închis la culoare. are o formă diferită a cozii, este mai mic și prezintă mai multă mobilitate față de cel autohton.
Trebuiesc luate măsuri urgente
Pescarii din Delta Dunării au raportat în urmă cu o lună capturile de somn african. Se pare că specia nu supraviețuiește iarna, la temperaturi mai joase de 15 grade. Totuși, ARBDD consideră că trebuiesc luate măsuri urgente. Există o zonă unde apa este caldă chiar și iarna, iar prădătorul ar putea supraviețui și înmulți. Sturionul este o familie de pești protejată la nivel internațional, încă din anul 2006. Dunărea de jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deține sturion sălbatic.
ARBDD solicită astfel pescarilor de pe Delta Dunării, în cazul în care capturează exemplare de somn african, să nu îl mai elibereze în mediul natural.