Parlamentul European vrea să interzică exportul de animale vii, dar ministrul interimar al agriculturii se opune vehement

0
923
Parlamentul European

Finalul de lună octombrie nu aduce deloc vești bune pentru fermele care se ocupă cu creșterea animalelor. Aflăm că Parlamentul European vrea să interzică exportul de animale vii, o lege care dacă se va aplica, ar putea afecta grav crescătorii de animale românie. În rândurile de mai jos avem mai multe detalii, inclusiv o declarație din partea ministrului interimar al agriculturii, Adrian Oros.

Acesta declară faptul că este de acord cu toate condițiile de bunăstare animală, inclusiv cele din timpul transportului, care trebuie respectate de toate țările membre. Cu toate acestea, ideea din Parlamentul European care impune interzicerea transportului de animale vii ar putea avea un impact major.

Iată ce spune ministrul interimar al agriculturii, Adrian Oros:

Amenințarea care planează asupra fermelor de creștere a animalelor din România este interzicerea exportului de animale vii, restricții aspre la transportul animalelor. Crescătorii de oi se bazează mult pe acest export de animale vii, iar interzicerea lui ar duce la dispariția multor ferme. România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii!

Aflăm și faptul că România are deja o legislație care prevede monitorizarea respectării condițiilor de bunăstare în timpul transportului (Reg.1/2005) până la destinație. Ba mai mult de atât, România este singura țară de europeană cu o asemenea reglementară. Vorbim despre legea 150/2020 care prevede prezența obligatorie la bord a personalului medical veterinar.

Medicii sunt responsabili cu monitorizarea stării de sănătate și condițiile de bunăstare ale animalelor. Ministrul crede că interzicerea exportului de animale vii nu este o soluție și declară că respinge total o asemenea idee care a fost inițiată în Parlamentul European. Este dată și o variantă, ca acolo unde este posibil și există cerere, să fie aplicat pentru export de carcase și carne procesată, fiind mai rentabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here