LIDL a retras din magazine două produse cu conținut ridicat de THC, pe bază de cânepă; DIICOT a fost sesizat de către Asociația Pro Consumatori

1
2277
LIDL
LIDL a retras din magazine două produse cu conținut ridicat de THC, pe bază de cânepă; DIICOT a fost sesizat de către Asociația Pro Consumatori

Două produse pe bază de cânepă au fost recent retrase de pe piață din cauza conținutului ridicat de tetrahidrocanabinol (THC). Acestea se comercializau în cadrul rețelei de magazine LIDL, iar Asociația Pro Consumatori a sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Avem detalii despre produse mai jos.

Primul produs vizat de către autoritățile competente este „Mogota Ceai de cânepă 20 buc” cu data de valabilitate minimă 31.12.2022. Având în vedere că s-a depistat un conținut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC), produsul poate fi returnat, iar contravaloarea sa va fi restituită chiar și fără prezența bonului fiscal.

Al doilea produs rechemat este „Vita D’or Ulei bio de cânepă presat la rece 250 ml„. Tot din cauza conținutului ridicat de THC, acesta poate fi returnat în toate magazinele LIDL.

Sesizarea Asociației Pro Consumatori către DIICOT

Cele două produse cu conținut ridicat de THC au fost identificate de către Asociația Pro Consumatori. Aceștia au făcut o sesizare către DIICOT pentru retragerea produselor de pe piață într-un timp cât mai scurt. Mai apoi, Lidl România SA. a realizat două notificări pe site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Tetrahidrocanabinolul este o substanță psihotropă și indiferent de concentrație se încadrează noțiunii de drog de risc. Intră astfel sub incidența dispozițiilor penale. Asociația Pro Consumatori solicită DIICOT-ului declanșarea unei anchete la nivelul magazinelor din rețeaua Lidl în vederea identificării modului în care cele două produse au ajuns să fie comercializate pe teritoriul României.

În conformitate cu articolul 7 din Ordonanța de Guvern nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, operatorii economici sunt obligați să pună pe piață numai produse sigure. Dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea trebuiesc testate și/sau certificate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here