Agricultura ecologică devine populară și în România! Avem deja sute de fermieri care o practică

0
818
Agricultura ecologică devine populară și în România! Avem deja sute de fermieri care o practică

Produsele certificate ecologic sunt în general mai scumpe, însă pare-că devin din ce în ce mai căutate de către clienți. Acest lucru se întâmplă în principal în județul Caraș Severin, acolo unde există deja fermieri care practică agricultura ecologică. Avem detalii mai jos.

Potrivit agro-tv.ro, la nivelul județului Caraș Severin există în prezent 347 de fermieri cu certificare ecologică. Mulți dintre aceștia au obținut certificatul pentru practicarea acestui tip de agricultură recent. Suprafață destinată culturilor organice se întinde astăzi pe 5506 hectare. Nu în ultimul rând, aflăm că aceștia au început să își valorifice produsele cu precădere în mediul online, adaptându-se în perioada pandemiei de coronavirus, atunci când nu s-au mai organizat târguri.

Din cele 5506 de hectare destinate agriculturii ecologice la nivel județean, 2765 ha. sunt încă în perioadă de conversie. Cei ce vor să obțină o certificare ecologică trebuie să știe că se fac analize de laborator ale solului și a produselor cultivate de către organismele de cetificare și control acreditate de Ministerul Agriculturii. Astfel, producătorii sunt în relații contractuale cu Ministerul Agriculturii.

Liviu Munteanu, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin, a declarat:

„Avem suprafeţe de culturi agricole ecologice certificate 1.787 de ha, avem şi un procesator şi un operator care-şi bazează activitatea pe flora spontană. Cei mai mulţi dintre producătorii agricoli înregistraţi în agricultura ecologică provin din comunele Armeniş, Bolvaşniţa, Cornereva, Domaşnea, Iablaniţa, Măureni, Ramna, Slatina Timiş şi Teregova“

Ministerul Agriculturii desfășoară mai multe programe naționale de dezvoltare rurală. Fermierii beneficiază de subvenții de la stat printr-o serie de măsuri de sprijin. Numeroși producători își livrează săptămânal produsele către consumatori prin intermediul platformelor online, direct la domiciliu. Vorbim despre legule proaspăt culese din zona Anina sau fructe de la poalele Muntelui Mic și a vârfului Țarcu de la Vârciorova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here