Pesta porcină africană continuă să afecteze segmentul agricol de creştere a porcilor din ţara noastră. În ultima lună au început să apară tot mai multe focare în judeţe ale ţării, chiar şi unele la distanţe mari precum Timiş şi Constanţa. Cele mai noi cazuri au fost semnalate la Scorniceşti, unde pe 12 august se anunţa măsura de a ucide peste 1600 de porci.
Pe 12 august a fost confirmată pesta porcină africană la o fermă din Constantineşti, sat din Scorniceşti. DSVSA Olt a comunicat şi aprobat planurl de măsuri în acea fermă, unde 1647 de porci vor fi ucişi. Măsurile continuă şi dincolo de această decizie, iar pe o rază de 3 kilometri în zona de protecţie şi 10 km în zona de supraveghere sunt interzise comercializarea sau înstrăinarea de porci vii sau carne de porc şi produse derivate.
Pesta porcină africană este o boală foarte contagioasă, pentru că nu exista vaccin. Este mortală pentru mistreţi şi porci domesticiţi. Printre simptome se numără faptul că porcii îşi pierd pofta de mâncare, au urechile şi coada lăsate în jos şi prezintă pete roşii pe abdomen şi în zona urechilor. Au şi febră puternică, iar boala evoluează rapid, într-o săptămână.
În ultima săptămână au fost descoperite cazuri şi în judeţul Brăila, dar şi în Vrancea şi Constanţa. Între 6 august şi 12 august au fost înregistrate 97 de focare noi de pestă porcină africană şi iată distribuţia focarelor, conform Ziuaconstanta.ro:
- Județul Argeș – 1 focar;
- Județul Arad – 3 focare;
- Județul Bihor – 2 focare;
- Județul Brăila – 3 focare;
- Județul Buzău – 6 focare;
- Județul Brașov – 1 focar;
- Județul Cluj – 2 focare;
- Județul Constanța – 1 focar;
- Județul Dâmbovița – 2 focare;
- Județul Dolj – 1 focar;
- Județul Gorj – 1 focar;
- Județul Hunedoara – 1 focar;
- Județul Ialomița – 22 focare;
- Județul Ilfov – 1 focar;
- Județul Mehedinți – 1 focar;
- Județul Olt – 2 focare;
- Județul Prahova – 1 focar;
- Județul Sălaj – 1 focar;
- Județul Satu Mare – 1 focar;
- Județul Sibiu – 2 focare;
- Județul Teleorman – 33 de focare;
- Județul Timiș – 2 focare;
- Județul Tulcea – 1 focar;
- Județul Vaslui – 1 focar;
- Județul Vrancea – 5 focare
Prima semnalare a virusului la noi a fost pe 31 iulie 2017 şi de atunci au fost diagnosticaţi 5832 de mistreţi în 41 de judeţe, pe lângă zecile de mii de porci domestici.