România este al șaptelea producător de cartofi din UE, la egalitate cu Polonia în ceea ce privește valoarea producției

0
492
România este al șaptelea producător de cartofi din UE, la egalitate cu Polonia în ceea ce privește valoarea producției

Nu cu mult timp în urmă vă informam că România a reușit să ajungă cel mai mare exportator de cereale din Europa. Ei bine, aflăm astăzi cum se descurcă țara noastră și în ceea ce privește producția de cartofi, raportându-ne la celelalte țări din Uniunea Europeană. Avem detalii mai jos.

În anul 2020 a fost recoltată o cantitate totală de 55.3 milioane de tone de cartofi în Uniunea Europeană. Această valoare este cu 27,4% mai mică față de cea recolată în anul 2000, totuși. O cantitate de 2,683 milioane de tone, reprezentând 4.9% din total a fost produsă anul trecut de către România, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cel mai mare producător de cartofi din UE este Germania, țara fiind responsabilă pentru 21,2% din producția totală. Aceasta este urmată de Polonia (16,4%), Franța (15,7%), Țările de Jos (12,7%), Belgia (7,2%), Danemarca (5%) și România (4,9%). Între anul 2000 și 2020 suprafața cultivată cu cartofi din UE s-a redus la jumătate potrivit datelor Eurostat. Au fost înregistrate astfel scăderi semnificative în Polonia, dar și în România.

Mai aflăm că în 2016 aproximativ 1,5 milioane de exploatații agricole cultivau cartofi. Două treimi dintre acestea erau în România (40,7%) și Polonia (25,4%). Suprafața medie a unei ferme din Polonia este de 0,8 hectare, în timp ce în România este de 0,2 hectare. Astfel, aceste exploatații mici au fost responsabile pentru doar 16,3% din suprafața totală cultivată cu cartofi din UE. Danemarca este totuși un stat care cultivă la scară medie, suprafața medie a unei ferme care cultivă cartofi dfiind de 26,1 hectare în 2016.

Valoarea producției de cartofi în UE

Valoarea totală a cartofilor produși în UE în 2020 este estimată la 12,3 miliarde de euro. Ca procent, asta înseamnă 3,1% din valoarea totală a producției agricole a Uniunii Europene în 2020. Proporția variază totuși destul de mult, de la 6,8% în cazul României, până la 0,7% în Luxemburg. Doar trei state membre UE sunt responsabile pentru jumătate din valoarea producției de cartofi:

  • Franța – 27,7%
  • Germania – 19%
  • Țările de Jos – 10,5%

România se află în acest caz la egalitate cu Polonia, fiind responsabile fiecare pentru 8,5% din valoarea producției de cartofi a UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here