Virusul pestei porcine, confirmat la două gospodării din județul Harghita; Animalele infectate au fost ucise

0
449
Virusul pestei porcine
Virusul pestei porcine, confirmat la două gospodării din județul Harghita. Animalele infectate au fost ucise

Au fost confirmate alte câteva cazuri de infectare cu virusul pestei porcine africane (PPA) în două gospodării din comunele Brădești și Dealu, precum și la un mistreț împușcat pe fond de vânătoare aparținând comunei Remetea, informează Agerpress.

Conform informațiilor furnizate de Instituția Prefectului Harghita, focarul din localitatea Dealul a fost identificat într-o exploatație unde se aflau 11 porci, la trei dintre ei existând semne clinice de boală În localitatea Brădeşti, virusul a apărut într-o exploataţie cu 31 de animale, unde au murit doi porci iar alţi doi prezentau semnele clinice de boală.

Proprietarii animalelor au anunțat medicii veterinari și au fost trimise probe de sânge la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București, unde a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane.

De asemenea, virusul a fost identificat şi la un porc mistreţ împuşcat pe fondul de vânătoare 11 Jolotca, în apropierea graniţei de judeţ cu judeţul Mureş, pe teritoriul administrativ al comunei Remetea.

În toate cele trei situații au fost întocmite planuri de măsuri pentru combaterea focarelor, care au inclus, printre altele uciderea porcilor din cele două exploataţii. Autoritățile au fost impuse măsuri în gospodăriile unde a fost confirmat virusul pestei porcine, atât privind distrugerea oricărei substanţe sau deşeu care ar putea fi contaminat, cât şi privind circulaţia animalelor sau a oamenilor.

Toate măsurile specifice au fost aprobate de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here