Am discutat destul de mult în ultima vreme aici despre subvenții acordate fermierilor, iar astăzi avem ceva nou de comunicat. Aflăm faptul că ministrul agriculturii și anume Adrian Oros a semnat scrisoarea comună a miniștrilor agriculturii din Grupul de la Visegard. Acest grup include Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia, iar Bulgaria și Croația sunt alte țări care au semnat scrisoare.
Această scrisoare este adresată lui Norbert Lins, Președintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Cât despre rolul său, aceasta se referă la adoptarea cu celeritate a actelor de bază a Politicii Agricole Comune de care depinde acordarea subvențiilor pentru fermieri.
Avem și o declarație oficială a ministrului agriculturii din România:
Am semnat scrisoarea comună a miniștrilor agriculturii din Grupul de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia), alături de Bulgaria și Croația, adresată Președintelui Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, domnul Norbert Lins, cu privire la adoptarea cu celeritate a actelor de bază a Politicii Agricole Comune.
De asemenea, ministrul a mai precizat faptul că autoritățile statelor membre trebuie să finalizeze procesul de planificare strategică. Este necesară și transmiterea planurilor naționale înainte de sfârșitul anului. Este nevoie de adoptarea regulamentelor de bază și de acte necesare pentru punerea în aplicare.
Adoptarea legislației secundare pentru subvenții va fi posibilă doar după intrarea în vigoare a actelor de bază, ca urmare a publicării lor în Jurnalul Oficial al UE. Atât Parlamentul European, Comisia Europeană, cât și Consiliul UE au responsabilitatea politică comună față de fermierii europeni.
Se fac așadar pașii pentru convocarea și votarea în plen a următoarelor 3 reglementări PAC:
a) Regulamentul privind planurile strategice în domeniul PAC
b) Regulamentul privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC
c) Regulamentul privind organizarea comună a piețelor (OCP) produselor agricole