Guvernul României aprobă bugetul pentru acest an pentru plata subvenției APIA la ovine/caprine

0
871
APIA

Pe lângă noile legi pregătite pentru sprijinirea fermierilor, astăzi aflăm și detalii despre subvenția APIA. Descoperim faptul că sâmbătă pe data de 2 octombrie 2021, Guvernul României a aprobat bugetul din acest an pentru plata subvenției mari APIA la ovine/caprine, sprijinul cuplat zootehnic (SCZ).

Aflați că acest cuantum pe cap de ovină/caprină este stabilit în euro. Cu toate acestea, plata către crescătorii de oi și capre va fi realizată de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în lei. Vorbim despre un plafon de 71.300.000 de euro alocat pentru acest an pentru plata SCZ ovine/caprine.

Se ajunge astfel la un cuantum SCZ estimat pe cap de ovină/caprină de 16,55 euro/cap, iar dacă facem conversia atunci crescătorii vor primi 81,88 lei pe cap de ovină/caprină. Este important de menționat faptul că anul trecut cuantumul SCZ a fost de 17,9060 euro/cap animal, astfel că avem parte de o scădere acum. De asemenea, menționăm faptul că APIA va plăti subvențiile din acest an la cursul de 4,9475 pentru un euro.

Nu în ultimul rând, crescătorii de ovine/caprine beneficiază de plăți în avans la sprijinul cuplat zootehnic. Demararea procesului de plată a acestui avans de către APIA se dă pe 18 octombrie, în procent de maxim 70% din valoarea SCZ ovine/caprine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here