România se deşertifică în mod accelerat; Incendiile din Grecia ar putea ajunge şi la noi din cauza schimbărilor climatice

0
318

România trece printr-un proces de deşertificare şi nu de azi-de ieri, ci de câteva decenii. Dezastrul produs de incendiile din Grecia s-ar putea întâmpla şi la noi. Cel mai recent raport ONU plasează jumătatea sudică a României, Grecia şi Turcia, dar şi nordul Africii în aceeaşi regiune climatică.

PRO TV a difuzat duminică, 12 septembrie un reportaj care prezenta dezastrul produs în Grecia de către incendii. Am văzut oameni care au pierdut tot ce agonisiseră, iar o persoană care avea o turmă de 50 de capre a rămas doar cu două spre exemplu. Vieţi pierdute, un cer fără soare şi stele timp de zile întregi. Toate pe un fundal apocaliptic, cu un cer roşu şi cu maşini acoperite cu cenuşă. Incendiile au devenit un subiect comun de ştiri, iar în primele luni ale ultimilor ani am început cu incendii în Australia şi California.

Nici taigaua siberiană nu e străină de aşa ceva. Şi în România au fost câteva incendii, precum cel din Corbeanca din urmă cu câteva luni. Am putea vedea fenomene de genul tot mai răspândite în perioada următoare, pe fondul defrişărilor abuzive extinse din ţara noastră. ONU a pus deja Bărăganul şi Dobrogea în regiunea mediteraneană de climă. În anumite zone din judeţul Constanţa nu a mai plouat de mai bine de o lună, iar un lac de 850 de hectare din Delta a secat pentru simplul motiv că nu au fost decolmataţi 2 kilometri de canal.

Pădurile de la noi nu sunt protejate şi nu există nici planuri eficiente de a preveni şi combate incendiile. Defrişările aduc şi alte probleme, precum alunecările de teren, inundaţiile şi afectează negativ şi fauna. România a trimis sute de pompieri în Grecia pentru a îi ajută în lupta cu flăcările. Pe noi oare cine ne va ajuta la momentul greu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here