Eco-schemele pentru agricultură sunt obligatorii pentru accesarea a 25% din valoarea fondurilor europene pentru agricultură; România are la dispoziție 6,2 miliarde de euro în primii 2 ani

1
614
Eco-schemele
Eco-schemele pentru agricultură sunt obligatorii pentru accesarea fondurilor europene pentru agricultură; România va avea la dispoziție 6,2 miliarde de euro în primii 2 ani

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a aflat vineri la evenimentul organizat de Clubul Fermierilor Români, desfășurat în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului  „Regele Mihai I al României”, din Timișoara. Acesta a vorbit despre prioritățile agriculturii românești în contextul direcțiilor și tendințelor europene care vizează noua Politică Agricolă Comună(PAC) 2021-2027. Astfel, el a prezentat și programul de tranziție ce se va derula între 2021 și 2022 pentru măsurile de investiții pentru agricultură și dezvoltare rurală din PNDR, cu o alocare de 3,2 miliarde de euro.

Conform Planului Național Strategic pentru perioada de tranziție, România va avea la dispoziție 6,2 miliarde de euro bani europeni condiționați, însă, în proporție de 25%. Astfel, fermierii vor trebui să aplice eco-scheme pentru agricultură în conformitate cu strategia europeană Green Deal. În cadrul conferinței ministrul a declarat că eco-schemele reprezintă cheia noii Politici Agricole Cumune a UE. Acesta a subliniat că fiecare eco-schemă în parte va trebui să urmărească cel puțin un obiectiv al PAC.

Obiectivele Politicii Agricole Comune (PAC):
  • asigurarea unui venit echitabil;
  • sporirea competitivității;
  • restabilirea echilibrului de putere în cadrul lanțului alimentar;
  • acțiuni de combatere a schimbărilor climatice;
  • îngrijirea mediului;
  • conservarea peisajelor și a biodiversității;
  • sprijinirea tinerilor fermieri prin programul Next Generation;
  • zonele rurale dinamice; protejarea calității alimentelor și a sănătății

Aceste obiective trebuie să se regăsească gradual în fiecare eco-schemă. De asemenea, fiecare stat membru al UE va trebui să trimită eco-schemele la finalul acestui an Comisiei Europene. În vederea realizării pactului ecologic european Green Deal, din cele 365 de miliarde de euro alocate la nivel comunitar, România primește 21,65 miliarde de euro, din care:

  • 13,6 miliarde de euro plăți directe prin Pilonul I;
  • 365,5 milioane de euro pentru măsurile de piață – intervenții sectoriale;
  • 6,9 miliarde de euro pentru Pilonul II – dezvoltare rurală, la care se adaugă facilitatea Next Generation, o alocare de circa 700 de milioane de euro pentru primii doi ani;

Din cei 21,6 miliarde de euro, Planul Național Strategic pentru perioada de tranziție prevedere cheltuirea a 6,2 miliarde de euro în primii doi ani. Acești bani vor fi condiționați totuși în proporție de 25% de aplicare eco-schemelor pentru agricultură.

Eco-scheme

Adrian Oros a menționat:

„Eco-schemele sunt obligatorii pentru statele membre, dar voluntare pentru fermieri. Și atunci pericolul este ca banii să fie pierduți dacă nu sunt absorbiți. Vor fi doi ani de învățare, 2023 și 2024, în care banii din Pilonul I, dedicați eco-schemelor, dacă nu sunt absorbiți, pot fi dirijați în Pilonul II spre alte măsuri de sprijin. Dar din 2025, va trebui să avem eco-scheme pentru fiecare zonă a țării, pentru fiecare tip de activitate din agricultură, în așa fel încât fiecare fermier să aibă acces la aceste eco-scheme și să poată absorbi acești bani”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here