Fermierii primesc fonduri europene de 1 miliard de euro pentru procesarea și depozitarea de produse agroalimentare

0
444
Fonduri europene

Finalul săptămânii vine cu vești importante pentru fermieri, încă o dată fiind vorba despre fonduri europene. Ministrul agriculturii, Adrian Oroș a vorbit despre Programul de Tranziție pentru perioada 2021-2022 care va avea alocată o sumă totală de 3,2 miliarde de euro. Din totalul precizat aici, 1 miliard va fi îndreptat către capacitățile de procesare și depozitare.

S-a decis ca suma să fie alocată acestei zone ca urmare a constatărilor făcute, fiind mai multe nevoi și mai multe priorități care trebuie luate în considerare și finanate corespunzător. Acești bani vor ajunge mai ales în ferme, ministrul agriculturii declarând următoarele:

„Noi ne dorim ca fermierii, producătorii de produse primare să fie primii beneficiari ai acestor măsuri de depozitare și procesare. Apoi, am constatat că produsele românești, locale, tradiționale sunt foarte slab promovate. Din banii care au fost alocați în perioada 2014 – 2020 pentru promovarea Măsurii 3 nu a fost accesat niciun euro. Singura modalitate de a utiliza bani europeni pentru a promova produsele românești este aceea de a promova scheme de calitate fie europene, fie nationale, voluntare, care creează un avantaj pentru producătorii români dintr-o anumită zonă.”

Același ministru spune că a păstrat sumele în program, fără a le orienta către alte programe. Deci nu au fost consumate. Sunt vizați aici cei care promovează produsele tradiționale. Ei sunt fiind eligibili pentru accesarea acestei Scheme de Calitate și pot beneficia de fonduri europene.

De asemenea, aflăm că se iau în calcul și alte modalități de promovare a produselor românești. Un exemplu sunt achizițiile publice. Se dorește ca piața publică locală, produsele locale pe scheme de calitate să obțină punctaj mai mare, să fie avantajate de alte produse. De asemenea se vrea diminuarea fenomenului în care o singură firmă câștigă o licitație de exemplu pentru produse în școli, produse care sunt din afara țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here