Specialiștii sunt de părere că majorările de preț pentru grâu vor continua

0
925
Grau

O știre răspândită săptămâna trecută în online ne dezvăluia faptul că celebrul producător de paste Barilla are în plan o scumpire pentru produsele comercializate. Asta se întâmplă datorită producției mici de grâu din acest an și a producătorilor care au majorat prețurile pe fondul stocurilor limitate.

Astăzi aflăm că nu doar zona noastră a fost afectată de secetă, ci și continentele americane. Astfel se ajunge la o scădere a estimărilor inițiale pentru producția de grâu. De asemenea, pe fondul cererii și prețurile se vor menține pe un trend pozitiv. Problemele sunt atât de mari încât producția este mai mică decât consumul.

Descoperim că pe piața mondială a grâului se așteaptă noi reduceri de producții în America de Nord. O piață importantă este și Canada, unde recolta a scăzut la 24 milioane de tone și pe care analiștii o estimează în final la 20 milioane de tone. Nici Rusia nu stă mai bine, deși cel mai mare exportator de pe piața grâului în ultimii ani.

Rusia și-ar fi redus estimările asupra producției la aproximativ 82 milioane de tone. De vină fiind și grâul de primăvară care din caauza secetei a avut o calitate foarte proastă. Există informații potrivit cărora, prognoza de export se va reduce la 33,9 milioane de tone, asta deși anterior cifrele indicau 35 milioane de tone.

Avem și o declarație din partea lui Cezar Gheorghe, expert analist în comerțul cu cereale, Clubul Fermierilor Români.

Iată ce spune despre prețul practicat pentru grâu:

„La începutul lunii septembrie, în bazinul Mării Negre grâul era cotat undeva la 300 dolari/t, încărcat în porturile ruseşti. Eu prognozez o evoluţie ascendentă a preţului pe toată perioada lunii septembrie. Ca un corolar, la nivel mondial producţia este mai mică decât consumul estimat!”

Un alt detaliu menționat în online este acela că prețul este tras în sus de grâul de furaj, asta pentru că avem aici de-a face cu un înlocuitor de orz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here