Vacile au fost dresate să meargă la toaletă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră

0
409

Poate cea mai ciudată ştire a săptămânii este cea despre vacile dresate să meargă la toaletă, în scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Aşa cum vedeţi în clipul de mai jos, o vacă se duce într-un spaţiu special amenajat şi utilizează o toaletă folosind botul pentru a o activa.

Cercetători din Noua Zeelandă şi Germania au creat acest experiment şi aparent bovina e mai uşor de învăţat acest obicei decât un copil de 3-4 ani. Experimentul a început întâi ca o glumă, apoi a devenit ceva serios. Asta şi pentru că urina bovinelor are un conţinut ridicat de azot şi trebuie gestionată. Dacă s-ar colecta cu succes, 10% până la 20% din urina bovinelor s-ar reduce considerabil emisiile de gaze cu efecte de seră şi spralarea nitraţilor.

Azotul din această urină se descompune în timp în oxid de azot (gaz cu efect de seră), dar şi nitrat. Acesta din urmă se infiltrează în sol şi poluează râurile. Pentru a dresa vaca au fost folosite recompense sub formă de hrană şi până acum 16 vaci au trecut cu succes prin aceste teste. Ele urinează într-un soi de mini ţarc, cunoscut deocamdată ca „MooLoo”. Noua Zeelandă pune mare accent pe agricultură, acesa fiind un generator cheie de profit, la bătaie cu turismul.

Agricultura neo zeelandeaza generează jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră ale ţării, în special sub formă de metan şi oxid de azot. Asta înseamnă aproape la fel de mult ca şi CO2-ul generat de combustibili fosili. La nivel global aproape 10% din emisiile de gaze cu efect de seră provin de la vaci. Dacă se colectează 80% din urina bovinelor atunci se reduc gazele cu efect de seră cu 56%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here