Planul Național Strategic a fost elaborat pe baza discuțiilor cu asociațiile de fermieri; România va primi 21,65 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună

0
756
Planul Național Strategic
Planul Național Strategic a fost elaborat pe baza discuțiilor cu asociațiile de fermieri; România va primi 21,65 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună

Planul Național Strategic pentru cheltuirea sumelor alocate țării noaste prin Politica Agricolă Comună a fost elaborat. Se pare că acesta va cuprinde și observațiile făcute de cele peste 100 de asociații de fermieri care au participat la dezbaterile organizate de Ministerul Agriculturii.

În perioada 2021-2027, România va primi 21,65 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună. Totuși, din plățile directe în valoare de 13,6 miliarde de euro, 25% trebuie să finanțeze agricultura ecologică, bazată pe ecoscheme.
În cadrul unei conferințe de presă, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat:

„Am văzut zilele trecute că unii europarlamentari care nu înţeleg cum se elaborează Politica Agricolă Comună, care sunt stadiile, care sunt termenele, au început să spună – şi am înţeles că au sunat pe unii fermieri – că nu ştiu ce hârtie nu a trimis ministrul la Bruxelles. Fermierii bineînţeles că ştiu pentru că tot acest Program Naţional Strategic l-am elaborat împreună, începând de anul trecut, în Comitetul de Monitorizare, unde sunt peste 100 de asociaţii de fermieri din toate domeniile.

Am lucrat la analiza nevoilor, analiza swot, analize pe care le-am transmis la Bruxelles, analize pe care le-am făcut publice şi pe baza cărora, practic, am alcătuit Programul de Tranziţie. Pentru că Programul Naţional Strategic – Politica Agricolă Comună – va începe efectiv din 2023. Sunt doi ani de tranziţie. În aceşti doi ani de tranziţie, noi, pentru Pilonul II, pentru Măsuri de Sprijin, am transmis măsuri de sprijin în cuantum de 3,2 miliarde de euro, măsuri care veneau să acopere acele nevoi şi acele priorităţi pe care agricultura românească le are şi care din 2023 vor fi continuate”

Adrian Oros

Ministrul a precizat că plățile directe vor suferi modificări prin prisma noilor strategii europene. Vorbim în principal despre „Biodiversitate” și „Farm to fork” ce prevăd ecoscheme, condiționând efectuarea a aproape 25% din plățile directe din Pilonul I. Adrian Oros spune că încă se lucrează la simularea de ecoscheme, întrucât se dorește ca fondurile să fie accesate de cât mai mulți fermieri. Se pare că banii pot fi pierduți în cazul în care ecoschemele nu vor fi accesate.

Perioadă de învățare

Se pare că toate țările europene au negociat o așa-numită „perioadă de învățare”. Fermierii vor avea un an, timp de adaptare, în perioada 2023-2024. Apoi, din 2025, România ar trebui să absoarbă prin aceste ecoscheme toate sumele puse la dispoziție pentru a nu fi pierdute. Ministerul Agriculturii lucrează în prezent cu asociațiile reprezentative de fermieri la aceste ecoscheme pentru ca toate domeniile și toate zonele din țară să fie acoperite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here