
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat marți noi date privind numărul capetelor de bovine din țara noastră. Se pare că efectivele de bovine din România au scăzut cu 2,6%. Astfel, la 1 iunie 2021 existau mai puțin cu 50.025 de vaci față de aceeași perioadă a anului trecut. Se află deci 1,86 milioane de capete, față de anul 2020 când în România erau 1,91 capete de bovine.
La 1 iunie 2021, efectivul matcă a scăzut cu 0,7% față de 1 iunie 2020, la 1,23 milioane de capete. Analizând distribuția pe regiuni de dezvoltare se constată că ponderea efectivelor de bovine existente la 1 iunie 2021, față de aceeași perioadă a anului 2020 s-a modificat. Astfel, în Centru există o creștere cu 1,1% puncte procentuale, iar în Nord-Vestul țării există o creștere cu 0,3% puncte procentuale.
Scăderi s-au înregistrat în regiunile Sud Muntenia (-0,7 pp), Sud-Vest Oltenia (-0,3 pp), Sud-Este (-0.2 pp) și Vest (-0,2 pp). În regiunile de Nord-Est și București-Ilfov ponderea a rămas constantă de la an la an. Noile statistici oferite de către INS arată că tot mai mulți români renunță la creșterea vacilor.
Aș reaminti și de faptul că brânza produsă în laborator devine tot mai populară la nivel global. Companii precum Formo au obținut sponsorizări serioase pentru a-și continua proiectele. Investitorii par să fie interesați de acest gen de business, prin intermediul căruia se reușește obținerea brânzei făra un impact dăunător asupra mediului.
Totuși, nu cred că e nevoie să ne îngrijorăm încă. Intoleranța la lactoză este mai pronunțată în Asia, acolo unde există și o cerere mai mare pentru acest gen de produse.