În aceste zile ne trezim cu gândul la festivaluri ale recoltei, cu pastramă şi must şi mămăligă fierbinte. Se culeg strugurii deja şi din datele pe care le avem, anul 2021 a fost unul excelent pentru vinul românesc. Podgoriile din România au o recoltă bogată de struguri.
Suntem o raritate în context european, deoarece marii producători de vin din Europa au anunţat pierderi de aproape 30% din producţia pe acest an, în vreme ce podgoriile din România au fost ocolite de probleme. Ne gândim aici la grindină, dăunători şi alte fenomene extreme. În anumite zone s-a început deja culesul şi gustarea mustului care e foarte dulce, semn bun pentru vinurile care se vor face.
În judeţul Iaşi spre exemplu a început deja culesul. Remus Deleanu, preşedinte directorat Cotnari SA estimează că această companie va avea o producţie cu aproximativ 10% mai mare faţă de anul 2020. Asta pe fondul unor precipitaţii mai abundente şi temperaturi mai scăzute decât mediile anilor trecuţi. Aflăm şi că pe dealurile din podişul Târnavelor strugurii se culeg cu 2 săptămâni mai târziu în acest an, dar asta nu va afecta producţia.
Se preconizează totuşi o cantitate de must şi vin cu 11% mai mare decât anul trecut. Între timp Bloomberg arată într-o analiză că recolta de struguri va fi mai mică la nivel european decât în 2020 cu 18%. Avem vin competitiv nu doar cu ţările din Europa, ba chiar şi cu cele din America de Sud, Australia, Noua Zeelandă. Culegul viei se face tradiţional în România în jurul datei de 14 septembrie, dar unele soiuri care se coc mai greu, în special cele roşii pot fi culese mai târziu.
În Vrancea culesul strugurilor a întârziat cu 2 săptămâni, din cauza verii capricioase, cu multă ploaie, care nu a permis strugurilor să se coacă bine. Judeţul este împărţit în 3 podgorii mari: Panciu, Coteşti şi Odobeşti.